fredag

bet-at-home

Köpläge på SSAB Volvo och Diamyd Medical B

Dagens investeringstips är SSAB och Volvo. Har inte köpt så mkt utan bara 10 % av mitt kapital på Avanza är i aktier, man ska bara satsa pengar man kan förlora i aktier för det är både förenat med hög risk och bättre avkastning än bankräntan. Båda aktierna har ungefär samma utveckling from 2009 om man ser på grafen och jag tror de kommer ha positiv utveckling till ca 2013 då jag räknar med nästa lågkonjunktur. Man kan inte förutspå framtiden men det är en gissning och sen får tiden komma med facit:) I högkonjunktur går de flesta branscher bra men det säljs fler bilar när folk får mera pengar att konsumera och tillverkas inte bilar av järn och stål? Kanske därför de följs åt i med- och motgång så det är inte en särskilt diversifierad portfölj (om man kan kalla TVÅ aktier för portfölj) men säljer man i rätt tid så är det chillaxin. Har lagt en MYCKET spekulativ köporder på Diamyd för 18 kr men lågt belopp eftersom de rasade igår med 85 % och kommer säkert att falla ännu mera och vara värt några kronor i slutet av veckan men det är så lite pengar så köpte dem på skoj bara. Mina tidigare investeringar av aktier som rasat har inte gått bra- Framfab, icon medialab t ex har inte återhämtat sig ännu och det går nog samma väg med Diamyd men denna gång kanske de vänder uppåt till tidigare nivåer och då har jag råd med cola och pizza. Lycka till om ni ryggar!

i need a doctor

[Chorus] I'm about to lose my mind You've been gone for so long I'm running out of time I need a doctor Call me a doctor I need a doctor, doctor To bring me back to life [Eminem] I told the world, one day I would pay it back. Say it on tape and lay it, record it, so that one day I could play it back. But I don't even know if I believe it when I'm saying that. Doubt startin' to creep in, everyday it's just so grey and black. Hope, I just need a ray of that 'Cause no one sees my vision When I play it for 'em, they just say it's whack. But they don't know what dope is. And I don't know if I was awake or asleep when I wrote this. All I know is you came to me when I was at my lowest. You picked me up, breathed new life in me. I owe my life to you. But for the life of me, I don't see why you don't see like I do. But it just dawned on me; you lost a son. Demon's fightin' you, it's dark. Let me turn on the lights and brighten me and enlighten you. I don't think you realize what you mean to me, not the slightest clue. 'Cause me and you, were like a crew. I was like your sidekick. You gon' either wanna fight when I get off this f-cking mic, Or you gon' hug me. But I'm out of options, there's nothing else I can do cause... [Chorus] I'm about to lose my mind You've been gone for so long I'm running out of time I need a doctor Call me a doctor I need a doctor, doctor To bring me back to life

Den sexuella människan- etiska perspektiv Del 5 "våld och sexualitet"

Människor bygger sin identitet och sin känsla på tre antaganden- att de vet vem de är, på sina relationer till andra och på idén att det finns en mening med tillvaron. Genom en kränkning förändras allt och ingenting blir någonsin som det var. Den misshandlade kvinnan, våldtäktsoffret och det slagna barnet anklagar sig själv- det var mitt eget fel. John Rawls, filosof, menar att det absolut viktigaste för individen, det mest eftersträvansvärda är självrespekt. Om en tjej är avancerat klädd eller utmanande till sättet kan hon bli våldtagen- och om hon blir våldtagen så är det ingen riktig våldtäkt eftersom hon bad om det. Allt utgår ifrån vad killarna och männen vill, utifrån föreställningen att män inte kan låta bli, inte kan hålla sig. Att skylta med sin kropp, att vara lättklädd, glad och öppen- det är en provokation, då får man skylla sig själv. Kvinnorna skall ta ansvar för männens sexualitet, det är en allmän sanning som alla flickor och kvinnor skall känna till och rätta sig efter. Vid den senast gjorda undersökningen- 1993- utgjorde invandrare 10 % av Sveriges befolkning och 20 % av samtliga anmälda brott begicks av invandrare. Vid våldtäkter var 40 % av gärningsmännen invandrare. Om en kvinna säger "Nej, jag vill inte ha sex" och en man trots det tvingar sig på henne, då är det våldtäkt. Svårare än så är det inte. Så länge pornografin ser ut som den gör idag- våldsam, kvinnoförnedrande och perverterad- producerad av samvetslösa och kriminella män som utnyttjar ofta unga och sårbara kvinnor kan jag inte annat än fördöma den. Nästan alla som går på gatan gör det för att försörja någon form av missbruk. Det är en mänsklig tragedi som de här männen har framför sig. Kvinnan är ingen vara. Det är fel att behandla människor som medel. Utifrån Kants människovärdesprincip skall alla människor behandlas som mål i sig själva, inte enbart som medel. Det är perverst och onaturligt att köpa sex för pengar Vilken prostituerad kvinna är att betrakta som "en fri människa"? Om hon inte är slav under drogerna är hon slav under en hallick- sannolikt under båda. "Att män kan köpa tillträde till kvinnors kön för att tillfredsställa sina egna sexuella behov strider mot uppfattningen att alla människors lika värde och strävandena mot full jämställdhet mellan kvinnor och män. Könshandeln förmedlar en oacceptabel människosyn och är ett hinder för individens utveckling." (Prostitutionsutredningen 1995) Så länge en kvinna prostituerar sig skadar hon sig själv, dessutom bidrar hon till att skada bilden av kvinnor i samhället i stort. Att det är möjligt att köpa sig tillgång till kvinnokroppar påverkar naturligtvis synen på kvinnor. Vilken kvinna har inte råkat ut för att få ett "affärsförslag" av en man? En del män tycks tro att alla kvinnor går att köpa- bara priset är det rätta.

Den sexuella människan- etiska perspektiv Del 3 "att bli förälder- eller inte"

Enligt ett teologiskt perspektiv uppfattas ofta livets början inträffa vid konceptionen dvs då ägget befruktas. En abort går att rättfärdiga moraliskt genom att handlingens intention är det som skall bedömas moraliskt, inte dess konsekvens. - Den etiska principen om ett existerande liv har prioritet framför ett ofärdigt liv måste tillämpas med hänsyn till den aktuella situationen. Då kan abort försvaras. - Zygoten är unik i förhållande till modern och faderns; zygoten är helt beroende av modern för sin överlevnad men är inte en del av modern. - Zygoten är ett potentiellt mänskligt liv som under rätt förutsättningar utvecklas till människa. Zygoten är i åtnjutande av ett visst värde- men att dess värde och rätt till skydd ökar i takt med dess utveckling mot full mänsklighet. Fostrets skyddsvärde ökar i relation till utvecklingen från konception till födelse. - Abort handlar om att släcka ett potentiellt mänskligt liv men att tvinga kvinnor till desperata åtgärder i form va illegala aborter leder till tragedier som infektion, sterilitet och ibland tom döden. "Ett potentiellt liv kan omöjligen ha samma värde som ett existerande liv, dvs kvinnans liv" och därför är det ibland rätt att göra abort.

Den sexuella människan- etiska perspektiv Del 2

- Statistiskt sett är det osannolikt att en kvinna med hög utbildning bildar par med en lågutbildad man. Kvinnor gifter sig i allmänhet med män som har minst lika hög utbildning som de själva medan män gifter sig med kvinnor som har lägre utbildning än de själva. - Vilka argument finns för äktenskapet? Etikern Göran Bexell menar att det finns ekonomiska skäl, juridiska skäl och psykologiska skäl. Historiskt har försörjningsfrågan varit ett starkt skäl, inte minst för kvinnan. Utan en man att bli försörjd av var det svårt för en kvinna att klara sig och ur det perspektivet blev hon ett problem för samhället. - "Kvinnan har ansvaret för hemmets skötsel, matlagning, barnen och deras fostran. Mannen sköter hemmets ekonomi och företräder familjen utåt. Kvinnan bör också se till att mannen trivs i hemmet så att han har något att längta hem till." Den muslimska synen på äktenskapet och dess funktion uppvisar stora likheter med hur den svenska borgarklassen betraktade äktenskapet vid 1800-talets mitt! Vi lever i en tid som ställer ibland orimligt höga krav på människor; vi skall vara duktiga, effektiva och vackra. Hembakat bröd, välartade barn, optimala orgasmer och lyckade fester med vackra och glada vänner som är lika lyckade som oss själva är. Ungefär som i en amerikansk TV-serie. Krav som kan knäcka den bästa och deras relation. I en rapport från SCB "Tid för vardagsliv" konstateras att kvinnor lägger ned dubbelt så mycket tid på hushållsarbete som män.

Den sexuella människan- etiska perspektiv

Tänkte i detta inlägg skriva ned lite punkter från Anns bok "Den sexuella människan" som jag läste igår. Det blir nog ett förvirrat inlägg men det är mest för min egen skull jag skriver in saker jag tyckte var viktiga och intressanta att komma ihåg... - För mannen har det varit viktigare att ha status bland andra män, i sin yrkesroll, medan kvinnan konstruerat sig som ett jag i relation till mannen. Mannen sökte sin jag-identitet i arbetet och kvinnan som maka och mor. - En kritik av Giddens synsätt är att en uppenbar risk finns att kärlek, sex och relationer blir något som konsumeras. "Relationen pågår så länge som båda partnerna får ut tillräckligt mycket av den". Den sexuella gemenskapen mellan två personer som lever i en relation är absolut en källa till glädje och njutning men vardagen består dessvärre av mer disk, städning och räkningar än älskog. Kanske finns det en poäng i att få det praktiska att fungera snarare än att "odla den sexuella skickligheten". - Varför ska kvinnan ta ansvar för mannens lust? Ekon från 1800-talet. Offret i en våldtäktsrättegång får närgångna och irrelevanta frågor angående klädsel och beteende. Hon måste bevisa att hon inte ville bli våldtagen. - Den heterosexuella kärleken framställs som norm i lagstiftning, film, litteratur, musik etc. Rätt eller fel? - Sexualiteten bör berika relationen, som en central men inte avgörande del av relationen mellan två älskande. - Människor får inte behandlas som medel- till sexuell tillfredsställelse, förströelse- människor bör alltid vara ett mål i sig själva.

mindfulness..

Det pratas mycket om att man ska hitta ett inre lugn, inte stressa så mkt om dagarna mm. Jag har lärt mig meditera, har gått mindfulkurser och jag har blvit ganska duktig på det tycker jag! Problemet är att det är inte uppskattat av alla. Chefen på jobbet uppskattar inte min nya livsstil där jag lärt mig att man ska bara göra saker man mår bra av. Jag mår inte bra av att börja jobba innan kl 11 på dagarna eller stressa mig igenom arbetsuppgifterna. Chefen borde gå en kurs i mindfulness i stället för alla managementkurser hon springer på där man ska lära sig bli effektiv och spara tid. Har hon något hemligt konto där hon sparar all tid och kan plocka fram vid behov eller vart hamnar alltid som man sparar när man är effektiv? På fritiden är det lättare att leva mitt nya mindfulnessliv. Mediterar 3 timmar varje kväll och badar 1 timme. Sedan är det kvällsmat och dags att sova så man är pigg och utvilad inför en ny härlig dag. Det medför dock att jag har fått sluta träna på gym för det blev för stressigt. Tvätta och städa hinner jag inte med heller men man måste prioritera här i livet, och man kan alltid köpa nya kläder när de gamla tar slut. Fast jag brukar ta ledigt från jobbet och tvätta undan och städa lite en gång i månaden. Det blir så jobbigt med alla fruktflugor och gammal tvätt börjar lukta efter ett tag. Och efter den dagen behöver jag vara ledig en heldag då belönar jag mig med en dag på spa för det är jag värd!

TV-jobb...

...Vad är det för jobb folk i serier gör på sina datorer då de alltid kan avbryta så snabbt när det kommer in någon i rummet eller då någon ringer? Ingen som sitter och skriver rapporter och uppsatser som de vill skriva klart eller iaf skriva klart meningen de höll på att skriva när de blev avbrutna. Jag vill ha tv-jobb det verkar chill. En klassisk teologisk fråga är varför Gud tillåter all ondska om han finns? Det är en bra fråga som jag inte har något svar på men den är nog inte så lätt att besvara och finns nog inget svar egentligen. Det är ju människor som ställer till saker och de får ta konsekvenserna av sina handlingar. Moder natur får också ta en del skit men vi tillhör ju naturen så egentligen kan man väl säga att det är naturen som får ta konsekvenserna av människors dåliga handlingar. Har ni något bra svar på frågan??

En bild av kärlek

"Vad väljer du- frihet eller kärlek?" frågade Gud. Den unga kvinnan funderade länge innan hon svarade:"Frihet!". "Ett bra val", log Gud. "Om du valt kärlek hade du inte fått frihet. Men den som väljer frihet får kärlek också". Och så är det. Vi kan inte äga varandra. Ingen människa äger en annan människa. Vi kan inte kräva kärlek, vi kan inte kräva sex. Men vi har alla samma rätt att bli respekterade, att bli behandlade som de unika människor vi är, tillsammans med andra människor. Frihet att välja, frihet att stanna, frihet att gå -är inte det förutsättningen för att älska på riktigt? Tvång föder hat, inte kärlek. Människor blir inte valda. Vi väljer varandra. Att älska är gemensamt. Relation är samarbete. Kärlek förutsätter frihet.

Vi har Tourette

Brukar ni också tro att det är er telefon som ringer när det är en mobil som ringer när ni ser på någon serie eller film och sedan när det ringer på riktigt inte titta på mobilen eftersom ni tror det är i filmen?!

Bengt Westling är stolt över sin ADHD

Aborter

- Har läst lite om aborter nu och det är ju lite olika åsikter om det. Å ena sidan ska man inte göra abort för att man dödar ett potentiellt liv och å andra sidan om inte kvinnan har friheten att göra abort kan det leda till ekonomiska problem och illegala aborter som kan leda till problem som sterilitet och i värsta fall moderns död. Ann Heberleins åsikt är att man måste prioritera modern för hon är redan en individ och har större rätt till ett bra liv och har följaktligen större prioritet än ett potentiellt liv då man måste välja något av alternativen. Dagen har bestått av att jag varit på häktet och spelat schack med två av killarna. Jag vann mot en av dem och förlorade mot den andre. Den jag vann mot hade lite svårt för reglerna och visste inte vart pjäserna skulle stå uppställda och hur de fick gå. Den andre killen, som kom från norge, kunde reglerna och visste hur pjäserna fick gå och mot honom förlorade jag. Vet inte vad det ger mig för schackbetyg. Sedan har jag varit på bibblan och ordnat så jag får ladda ned talböckerna hemifrån så jag inte behöver besöka dem och solat på badis. Nu blir det middag och sen ska det grindas Ann-Heberlein.

USA vs USAma bin laden och muslimer

USA betyder pengar och status allt och där tror man att man blir lyckligare ju mer pengar man får och genom hjärntvättning av människor så får man dem att eftersträva pengar, makt och status på olika sätt. Folk luras att arbeta ihjäl sig för att ha råd att konsumera statusbilar, stora lyxhus, märkesprylar mm. För ett tag sen försökte usa och hollywood tvinga sveriges regering att sätta dit fildelarna och beslagta servrar, som om det är usa:s lagar som gäller i EU och Sverige?! De vill gärna lägga sig och bestämma där det finns pengar att tjäna. Jag tycker västvärlden har en del att lära av muslimerna och hur man ska leva ett bra liv. Ett liv som inte går ut på girighet och att döda medmänniskor för att bli rika själva. Sverige är inte bättre som säljer vapen till länder som säljer vidare till krigsförande länder men det ger ju pengar till företagen och cheferna får råd att köpa fina hus i Sverige och sommarhus utomlands. Vet inte hur det är med usamas död eller inte men USA har alltid en baktanke med saker de gör så är det säkert nu också om det är de som gått ut med nyheten...

usama bin laden död eller...?!

Har beslutat mig för att inte träna något nu på fem dagar och hoppas tröttheten/förkylningen blir bättre. Sov 10h i natt med två propavan så vaknade 10.45 ganska så utvilad. Dagens spartips: om man betalar 100 kr för att fylla på sitt busskort (lokalbussen) så behöver man sällan dra kortet i kortläsaren eftersom busschauffören efter att tagit betalt och lämnat över kort och kvitto glömmer bort att man ska dra kortet. Resan kostar 16 kr och man betalar 100 kr så det blir 16 % rabatt man ordnar lite enkelt åt sig själv. Se det som 16 % avkastning på en investering, bankräntan är 1 % och på Avanza får man vara nöjd om man får avkastning på 10-20 % och då är det högkonjunktur så 16 % tar jag varje dag i veckan. Var och solade i solrummet 2h det var skönt för det var kallt ute i dag. Solning och vila i stället för träning så jag är lite piggare nu.

RSS 2.0